Reklama
 
Blog | Pavel Sikora

Co bych radil zemědělcům

Ano, nepopírám, titulek jsem si poupravil podle úžasné Haškovy povídky Co bych radil komunistům. Podobně jako on tehdy, chci i já dnes dát dobrou radu do života skupině lidí, kteří se cítí býti zaskočeni neblahým vývojem světa. Když jsme ve Vídni bydleli sotva pár měsíců i s cestou, slavili rakouští Svobodní svůj velký triumf - historicky první vstup do spolkové vlády. Kromě evidentní prohnilosti dosavadních nekonečných lidovecko-socialistických koalic, kteréžto dvě strany si od obnovení Rakouské republiky v roce 1955 mezi sebe rozparcelovaly celou zem od aerolinek až po televizi, jim k tomu pomohla i šikovná hra na strunu vnějšího nepřítele. Vedle Turků a jiných přistěhovalců především z Balkánu se také hrálo - a dosud hraje na protijadernou notu.

I v naší ulici dlouho visel obrovský žluto-černý billboard GEGEN TEMELIN. Rakouské traktory pravidelně blokovaly již tak dost zacpané hraniční přechody v Hatích a Mikulově, takže jsme se brzy museli naučit používat alternativní malé přechody jako jsou Hnanice nebo Hevlín, ale ještě teď si pamatuji jednu obchodní schůzku ve Vídni, na kterou jsem jel kvůli blokádám z Prahy přes Bratislavu. A aby toho nebylo dost, teď se chystají táhnout na hranice čeští zemědělci, protože jim zlé, a to zejména rakouské obchodní řetězce dávají špatné ceny a obchodní podmínky vůbec – proč by nedávaly, když si to mohou dovolit, že? Snem Sparu i Billy není prý nic jiného, než nebohé české zemědělce zahubit – takové Tesco jistě nebude o nic lepší, ale většina hochů v zelených montérkách si není jistá, odkud sem vlastně ta svoloč kapitalistická přitáhla a osvícená menšina zase ví, že anglické hranice jsou daleko a špatně se blokují traktory. No, dost těžko si představuji, proč by měl mít odběratel zájem na snižování počtu svých byť potenciálních dodavatelů, a tedy konkurence mezi nimi, to mi prostě při nejlepší vůli nejde do kebule.

Kupujte české maso, je sice dražší, ale naše! Nepodpoříte-li nás dnes, zahynete zítra hlady. Atp. atd. hudry-vudry a buliky-buliky! Takového strašení se nebojím ani za mák a mám-li to považovat za argumenty, pak jim nerozumím ani při nejvyšší snaze o vcítění do těch širých chovatelských duší. Pokud nebudu donucen, nebudu si kupovat české zboží jen proto, že je české. Je to tak výhodnější nejen pro mě, ale i pro celou Českou republiku, proč bychom měli podporovat neschopné zemědělce nebo jakékoliv jiné neschopné výrobce čehokoliv, když to lze pořídit výhodněji z dovozu?

Čeští zemědělci nejsou jediným ohroženým hospodářským druhem, takové české textilky jsou už hodně blízko úplnému vyhynutí, jejich majitelé a zaměstnanci přesto nemají potřebu blokovat hraniční přechody tunami neprodaných látek. Přitom pokud dnes někdo při evropských mzdách a daních neumí nic jiného než vyrábět na stoletých strojích bavlněný úplet, nemá prostě šanci, jakkoliv asijská konkurence vítězí mimo férových prostředků jako jsou nižší mzdy a nižší daně i prostředky, které nejsou moc košer jako je lití odpadu přímo do řeky nebo provoz na úkor zdraví zaměstnanců. Čeští producenti masa jsou na tom ve srovnání s českými textiláky mnohem lépe: EU je prakticky neprůstřelně vysokými cly chrání před neunijní konkurencí, doprava a skladování masa je nesrovnatelně dražší než je tomu u textilu, další transakční náklady plynou z náročných veterinárních kontrol. Ano, EU současně s tím mrší vnitrounijní ceny dotacemi a kvótami, ale co prostě využít specifiky komodity jakou je čerstvé maso a zaměřit se na místní trh?

Reklama

Je to tak jednoduché, jen myslet mozkem a ne jinou částí těla. Když nechtějí mé maso za slušnou cenu, tak jim ho holt neprodám a zpracuji a prodám si ho sám! Pokud budu mít mezitím problémy s cash flow, použiji kupř. factoring nebo jinou vhodnou formu provozního financování. Jak jednoduché, milý Watsone! Co mi brání v tom, abych společně s pár dalšími zemědělci založil malou obchodní firmu, která z našich prasat/telat/jalovic… dosud nakládaných za směšnou cenu na kamion, vyprodukuje čerstvé maso a masné výrobky, které nabídne spotřebitelům v malém řeznictví na náměstí, a to za několikanásobek ceny živé váhy? Pokud nám není jasno, jak naložit s vepřem po jeho smrti (a to bych se u venkovanů dost divil), můžeme si přibrat do party ještě nějakého šikovného řezníka, ale toho můžeme stejně tak i zaměstnat.

Naše firma bude malá, pružná a bude nabízet výrazně lepší maso a lepší uzeniny než ty hrůzy, které cpou do spotřebitelů hypermarkety, vždyť ani ty jejich nejdražší párky už se nedají jíst, o špekáčcích vůbec nemluvě, ble! Myslíte si, že není poptávka po dobře vedených řeznictvích a uzenářstvích? Hohó, tohle není národ vegetariánů, kdepak, jakkoliv se od takových [aržentinos] máme ještě co učit, někdo má rád holky, jiný vdolky, ale drtivá většina Čechů bez ohledu na jiné preference ráda zaplatí slušnou cenu za nešizené jelítko. Můžete prodat Bille vepře za cca 35 korun za kilo živé váhy, nebo si ho sami porazit a prodat maso v průměru za min. dvojnásobek. Taky z něj můžete udělat dobrou šunku nebo ho jinak dále opracovat a dostanete se s cenou ještě mnohem výš. Jasně, že to něco stojí, ale i rozhodně to vychází nesrovnatelně lépe než prodej živých zvířat – ostatně proč by pak provozovaly ty zlé řetězce vlastní zpracování masa, že?

Ano, ceny řetězců budou možná ještě o něco nižší, protože používají brutální hrubou sílu svého kapitálu. Ale nakupovat tam maso a uzeniny je utrpení. Ochota, odbornost, čistota a úsměv jsou věci, na něž nepotřebujete žádný finanční kapitál a které brigádníci a Ukrajinci u pultů řetězců nikdy nenabídnou. Ještě jsem neviděl, že by vesměs nepříjemný nebo rovnou nepřítomný personál hypermarketů poradil hospodyňce s výběrem masa na polévku nebo na nedělní oběd. Pokud se vám podaří sehnat trošku větší prodejnu, můžete si tam rovnou zřídit i malou jídelnu. Nemáte peníze? Tohle je business case, který bude dobře fungovat, banky a/nebo jiné finanční instituce to ve většině případů rády zafinancují, úrokové sazby jsou u nás nejnižší v Evropě, nájmy na malých městech jsou celkem mírné. Nepotřebujete přece miliardy na budování sítě megamarketů s tisíci artiklů. I v sebezapadlejším okolí se jistě najdou i nějaké ty hospody, restaurace, penziony, školní jídelny, jéje! Ostatně si nějaké takové zařízení můžete pořídit i sami, možností je dnes zkrátka milion hodně moc. Čili – milí prasečkáři a jiní, máte tady už nějaký ten pátek docela slušnou obchodní příležitost, ale chce to nedemonstrovat a místo toho raději myslet a dělat něco rozumného místo nadávání na poměry a domáhání se dalších celních bariér. Prasata prostě žerou medvědi, lidé jedí vepřové, a to pokud možno ještě voňavě vyuzené (mňam!). Ψ