Reklama
 
Blog | Pavel Sikora

Glumova zpověď

12:45 - budím se v Janině posteli, kde jsem usnul při uspávání dětí, chm, posteli, říkáme našim dvěma samonosným matracím položeným na koberci velká postel, zas bude někdo na Respektu psát o "supersaturaci" českého spotřebitele. Jonášek s Janou spějí v mé, beru si mobil a jdu si číst komentáře na záchod, na chodbě míjím Auru s Lakynou, které si jen povzdechnou, už zase blbne, místo aby spal. Je po jedné, čas vypnout Operu na Nokii, zapnout na ní modrý zub a zapnout Asus. Asus s Nokií se už zase rafli a Číňan tvrdí, že modem nelze rozpoznat. Jejich spor řeší rychlejší restart mobilu. Připojeno, můžeme začít.

Glumí obrázky musím přeformátovat z *bmp na *jpg. Čas je výborný, myslel jsem, že budou aspoň tři, hlava mě skoro nebolí. Začíná dlouhá noc blogera. Píše mi Bombon ohledně politického programu, mažu nezachycené cucky spamu na seznamu. Dochází mi že dnes večer jedeme do Slezska, musím sebou hodit, abych se ještě trochu prospal. Tak hrr na to, ať už to mám za sebou.

Vyznávám se Bohu všemohoucímu, i Tobě laskavý čtenáři, že často hřeším: myšlením, slovy i skutky, konám, co konat nemám a vice versa. Nedělám si legraci, to je fakt. V neposlední řadě jsem také vytvořil řadu fiktivních postav, několik z nich bylo dokonce neliterárních. Moje první fiktivní postava Agnes (viz níže) měla takový úspěch a víra v její existenci byla tak skálopevná, že jsem se ani později neubránil pokušení. Mám jim povídat o čechoangličance Elis? "Kluci všechno sežerou mi, z ruky zobou, nafouk jsem jim hlavy, ó to mě baví…"

To byla skutečná virtuální (sic!) postava, ani její splendid isolation v novozélandském Aucklandu neuchránila zvlčilého autora nudícího se za dlouhých vídeňských víkendů před řadou horkých chvilek, a to ani v situaci, kdy znal její smyšlený životopis úplně zpaměti a do posledního detailu, a v angličtině, do níž se mu začínala plést maorská slovíčka, už pomalu začínal chytat novozélandský přízvuk. Brzy bylo nutné to chronologicky sepsat a vůbec si činit řadu poznámek, protože jak říká Pipi Dlouhá Punčocha "lhát se nemá, lhát se vůbec nemá" a kromě toho je to strašná dřina. Horší než psát román, tam si také jednotlivé postavy brzy ožívají vlastním životem a děj se začne vyvíjet jaksi sám a leckdy dost odlišně od toho, co si původně autor maloval a roubovat na ně něco z musu by zabilo nejen danou postavu, ale i celou knihu.

Reklama

Virtuální postava totiž musí reagovat on line, žádné pilování věrohodnosti nepřichází v úvahu, střelba od boku musí být přesná. To třeba když jeden z Elisiných nápadníků na chatu pronesl v dobré víře: "To mi nebudeš věřit, kámoš je pilot, zrovna letí na sever z Jižního ostrova, jak je teď u vás?" Reálie se dají naučit, na to šílené časové pásmo si člověk taky zvykne, ale okamžitě a střelhbitě zjistit, jaký vítr právě fouká u Elis na zahradě? Googluj! No tak pohni, kráme jeden! "Promiň, spadlo mi to, na co ses to ptal?" Lidé jsou strašně důvěřiví, jeden mladík, který jako skoro všichni neměl peníze na cestu kolem světa, byl ochoten nechat se najmout na loď a do Aucklandu připlout.

Nahý II
Ublížil som ženám deťom mamám
Svoju hlbokú úctu skladám
Pred vami moji drahí
Ktorým zneuctil som prahy

Od Hlohovca až do Prahy
som nahý
Nech mi všetci svätí pomôžu
nahý až na kožu

Už nebudem nahý
Drahé slečny drahé ženy
Od teraz až navždy
zostávam oblečený
Neverím že mi pomôžu
som nahý až na kožu

Nahý už som bol
stačí
Normálne na "egy keto három"
nevyzlečiem sa ani pred
lekárom
(I.Tásler / R.Müller, vydalo Universal Music, 2001)

Ano, je to tak, já jsem Glum a Glum jsem já. Týjo! Je to neetické? Je použití nicku vyhrazeno pouze pro anonymy, nebo je „petr II" cimprlich a i blogr má nárok někdy vystupovat incognito? Co si o tom myslíte? Je to tím, že byv špatně porozen, nemelu mantry ani modlitebním mlýnkem, nebo by pro začátek stačilo, kdybych alespoň přestat jíst maso? Jářku, hoďte si i kamenem, fyzika neposuzuje svatost házejícího…

(přepejstováno doslovně včetně chyb, překlepů a omylů)
Angelo, a co vy?…
…Jste Agela? A vůbec, existuje nějaký blog Respektu? A jsem vůbec muž?
29.5.2007 20:21:09, petr II

Petře, jste geniální
Uhodil jste hřebíček na hlavičku. Objektivní skutečnost neexistuje. Existuje tolik skutečností jako jsou lidé. Ráda Vám poskytnu příležitost, abyste se mohl přesvědčit, zda Angela pro Vás existuje. Při té příležitosti se budu moci přesvědčit i já, zda jste muž nebo něco jiného. Otázku, zda existuje blog Respektu, ponechávám Vašemu momentálnímu duševnímu rozpoložení.
29.5.2007 21:59:35, Angela Rogner

Doufám, že si rozumíme…
…protože občas zapomínám udělat emotikon, aby bylo zcela jasné na co reaguji. Zde konkrétně na váš poslední (teď už předposlední) příspěvek. A ještě odkaz, kde se mění ten, s nimž diskutuji – [http://bican.blog.respekt.cz/clanok_disk.asp?cl=] Takže proto ta ironie. A s vlastní identitou jsem si jistý 🙂
29.5.2007 22:33:09, petr II

Dík. Myslela jsem si to.
Quite seriously.
29.5.2007 23:44:08, Angela Rogner

Ale kdepak
houby bojí blogerů, Glum jsem samozřejmě já, žádná "virtuální postava", pouze nechci diskutovat pod svým vlastním jménem v (plus mínus trolejbus) pracovní době. Stačí sledovat časy. Na debaty započaté jako Glum jsem obvykle jako Glum i odpovídal. Někdy taky ne a vice versa. As simple as that. Narozdíl od většiny ostatních diskutujících jsem se ve všech ostatních případech podepisoval a podepisuji vlastním jménem a uváděl jsem svůj skutečný soukromý e-mail. Pokud jsem tím někomu ublížil (??), pak se omlouvám za svou netrpělivost. Co já vím, kde je "petr II"…
30.5.2007 0:55:59, Pavel Sikora

Pro Glumopavla…
…Mě to celé přijde jako hra. Hry hraji rád, ale musí být jasné každému od začátku, o co jde. Nejsem zvláště bystrý a tak jsem vaší dvojí identitu začal tušit až když jste linkoval ty neandrtálce. Takže samozřejmě, že jste mi neublížil, protože na internetu nejsem první den, ale pocit manipulace mám.
30.5.2007 15:58:15, petr II

to Petr II
To nebyla žádná hra (mimochodem, byl jste někdy nezaměstnaný?), kdybych si chtěl opravdu hrát, dokázal bych to i lépe.

Na gymnáziu jsme s několika spolužáky vytvořili mou fiktivní nevlastní sestru. Samozřejmě bez intrnetu a jakékoliv techniky. Namíchali jsme fikci a realitu tak dokonale, že nám po třech letech, kdy jsme se rozhodli tuto postavu zrušit, nikdo nevěřil, že by neexistovala. (ještě zbývalo pořídit jí doklady a dobře ji provdat)

Manipulace? Vy jste ve skutečnosti třeba Alexandra Nováková, ale jste v pohodě, protože se vždy podepisujete jako "petr II" a důsledně nepřechylujete. Já jsem špatný, protože v pracovní době používám nick. Pod nickem ale píšu svoje názory, neměním si pohlaví, věk ani stav… Who's bad?
30.5.2007 18:33:19, Pavel Sikora

Prosím,přečtěte si…
…mojí odpověď ještě jednou. Bral bych to za předpokladu, že ta hra(nebositopojmenujtejakchcete)by byla otevřená. Tzn. že bychom i my od začátku věděli, jak se věci mají. Myslíte, že jste uvedl v omyl jenom mne? Myslím, že např. Angely se to také dotklo a to vás zná osobně. Používat nick v pracovní době je možná váš zvyk, ale slušné by bylo to zveřejnit dříve než tak učiním. Ale nemám sebemenší ambici vás soudit, jen sděluji své pocity. Mám návrh – zveřejněte článek,(protože tyhle předlouhé odpovědi nikdo nečte) ve kterém položte otázku, co si o tom myslí ostatní. Třeba jsem jen přecitlivělej.
30.5.2007 20:07:35, petr II