Reklama
 
Blog | Pavel Sikora

Soumrak rudých verbířů?

V roce 1993 jsem nastoupil do svého prvního opravdového zaměstnání, můj tehdejší zaměstnavatel sídlil v Křižovnickém paláci v Platnéřské ulici. Rytířský řád křižovníků s červenou hvězdou, který byl a nyní opět je majitelem této krásné budovy u Karlova mostu, byl brzy po komunistickém puči rozehnán dílem do lágrů a dílem do vězení a v noblesní budově byla zřízena centrála státní bezpečnosti. Kaple přepažena patrem, krásné staleté parkety nenapravitelně zničeny inkoustem při politických školeních.

Hezké na tom bylo leda tak to, že přímo pod nejvyšším rudým svícnem se v podzemním kostele konaly mše podzemní (SIC!) církve :-D. Po revoluci dostal Řád svůj majetek zpět v hodně zuboženém stavu. Navíc v něm dodnes musí trpěl bývalé hlavouny StB coby nevystěhovatelné nájemníky v neuvěřitelně krásných bytech se směšně nízkým regulovaným nájemným s okny přímo nad Vltavou s výhledem na Most a Malou Stranu, která vypadá pod zeleným Petřínem jako malé městečko ztracené v zalesněných kopcích.

Nevím, kolik ti pánové platí dnes, vím jen, že v době, kdy jsme platili za mizerný 2+kk na Jihozápadním městě pět tisíc měsíčně, platili oni něco kolem osmi stovek. Přiznám se, že ani nevím, jaké tito zasloužilí bojovníci proti lidské svobodě a důstojnosti berou důchody. Umím si představit, že to snad ani nikde nebylo publikováno. Několik desítek jejich polských kolegů na generálské úrovni bere v průměru 7,500 zlatých měsíčně, tj. v přepočtu zhruba 56,000 korun (!). Podotýkám, že se nejedná o platy, ale o důchody, a to je ještě průměr státní bezpečnosti a milice, hlavouni státní bezpečnosti mají důchody ještě asi o čtvrtinu vyšší. Vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) si teď dovolila přijít s návrhem zákona, na jaký si nikdo na naší politické scéně zatím netroufl ani pomyslet: 50 tisíc bývalých polských "esbeků" (členů SB, tj. Służby Bezpieczeństwa, polské obdoby naší StB) bude po jeho přijetí čekat podstatné snížení jejich dosud nadstandardních důchodů.

A nejen to, současně budou muset sami odstoupit ze zastávaných veřejných funkcí, pokud dnes nějaké zastávají. Pokud tak neučiní, nebudou jako u nás beztrestní, ale bude jim hrozit trest ve formě peněžité pokuty a dokonce až rok vězení. Podle poradce předsedy IPN (Instytut Pamięci Narodowej – Ústav paměti národa) Antoniho Dudka by mělo být možné připravit prakticky kompletní seznam všech "tajných" během jednoho roku až dvou let.

Reklama

Sporným bodem návrhu je fakt, že by se osoby uvedené na seznamu měly odvolávat nikoliv k soudu, ale ke zvláštní pětičlenné premiérské komisi, jejíž dva členy by tvořili historikové jmenovaní předsedou IPN a tři členy by jmenoval ministr spravedlnosti z řad prokurátorů a soudců. Pokuď tato premiérská komise uzná, že dotyčný spolupracoval s protikomunistickým odbojem a/nebo opozicí, bude jeho jméno ze seznamu vymazáno. Je příznačné, že proti návrhu zákona se staví vlastně jen jedna strana – postkomunistická SDL (Sojusz Lewicy Demokratycznej – Svaz demokratické levice). Její poslanec Tadeusz Iwiński samozřejmě tvrdí, že se jedná o princip koletivní viny a vylévání vaničky s dítětem a šermuje hned jak Ústavním soudem, tak Štrasburkem. Opravdu dojemné, chudáčci fízlové by měli začít brát důchody stejně mizerné jako berou už léta jejich oběti (pokud tedy jejich péči vůbec přežily).

Současně s alespoň částečným a poněkud pofunusovým nastolením spravedlnosti není zanedbatelná ani finanční stránka věci. Minimální úspora by činila v přepočtu circa 1,4 miliardy korun ročně, toto číslo ale vychází jen z počtu "tajných" penzistů, kteří odešli do důchodu před rokem 1990, skutečná roční úspora na snížených důchodech bývalých členů SB může být až desetinásobná. Podle Zbigniewa Romaszewského, senátora za PiS, činí přitom např. roční rozpočet polského fondu na pomoc protikomunistickům odbojářům v přepočtu necelých 38 milionů korun.

A co ostatní parlamentní strany? Bogdan Zdrojewski, předseda poslaneckého klubu opoziční PO (Platforma Obywatelska – Občanská platforma, liberální strana, jejíž předseda Donald Tusk neúspěšně kandidoval v posledních prezidentských volbách proti Kaczińskému) nemá nic proti tomu, aby se odebrala privilegia bývalým příslušníkům tajné policie, ale vyjádřil pochybnost, zda by takový zákon nebyl protiústavní. Šalamounsky se k návrhu staví vládní "křesťansko-socialistická" (čti populistická) Sebeobrana (Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej – Sebeobrana Polské republiky), která se ústy svého mluvčího Mateusze Piskorského vyjádřila, že jej podpoří, "jestliže nebude v rozporu s ústavou a nebude zavádět princip kolektivní viny." Je to jasné, nebude-li pršet, nezmoknem. Konzervativní Liga polských rodin a lidovci (PSL – Polskie Stronnictwo Ludowe) návrh podporují bez zvláštních podmínek.

A tak si říkám, proč by vlastně bratr Kalousek neměl u nás přijít s něčím podobným? Jednak by i u nás ušetřil na nespravedlivě vysokých fízlovských důchodech nějakou tu miliardu, jednak by si mohl ujasnit, za koho vlastně kope. Jsou to majitelé paláce v Platnéřské ulici a všichni ostatní slušní lidé s nimi, nebo to jsou jejich státem vnucení nájemníci a bývalí mučitelé? ψ