Reklama
 
Blog | Pavel Sikora

V roce 2027 aneb babička vrací úder

V roce 2027 bude naše hypotéka splacená. Našim dvojčatům bude 25 a 22. Dokonce i náš papoušek už bude mít první čtvrtinu svého života za sebou, Ráťa už možná bude mít svůj ranč, Rebí možná bude někde vyhrabávat dinosauří kosti, právě teď se tedy chce stát kočkou a trápí ji, že nemá zatažitelné nehty, ale to se poddá, v horším případě bude zooložkou. Nebo nečím úplně jiným, co já vím. Co potom budeme dělat my? Třeba to obrátíme. Potáhne mi na šedesát a budu už nejspíš mít práce plné zuby. Do důchodu mi bude zbývat minimálně deset let a hlavně státní důchody budou v té době už ryze symbolické, určitě to bude málo i na skromný život. Uzavřu tedy reverzní hypotéku.

My máme chaloupku v Blatné,
je nám to ale prd platné,
babička ještě v ní hospodaří
a nám to plány maří.

Životní čárou nás dráždí,
jde jí až někam pod paždí,
proč vůbec chaloupku, stále se ptám,
stařenka připsala nám.

Jednou jí nepřišlo uhlí,
jiný by z jara byl ztuhlý,
ona však ve zdraví to chladno nezdravý
přežila a žije dál.

Reklama

Vodovod rok jí jen kapal,
jiný by žízní už zkapal,
ona to v pohodě a proti přírodě
přežila a žije dál.

Elektrika potom nešla,
poslepu do sklepa vešla,
ze schodů sletěla, pět metrů letěla,
přežila a žije dál.

Jednou jí ledviny chytly,
telefon právě byl v pytli,
nešlo se dovolat a pomoc přivolat,
přežila a žije dál.

Víme, co sílu jí dává,
každý den po ránu vstává,
utíká pro noviny do schránky,
hltá z té druhé stránky.

Jak je to ve světě špatné,
nejlepší, že je to v Blatné,
přečte si, co je kde za doktrínu
a pak jde na latrínu.

My máme chaloupku v Blatné,
je nám to ale prd platné,
babička ještě v ní hospodaří
a nám to plány maří.

/slova: Ivan Mládek, hudba Petr Zábranský/

Reverzní hypotéku? Přesně tak, vše je u ní opačně než už běžné hypotéky. Majitelem nemovitosti a dlužníkem se stává banka. Věřitelem a příjemcem pravidelných a poměrně slušných plateb se stává klient. Renta může být doživotní, stejně jako právo nemovitost užívat, a u dražší nemovitosti může snadno přesáhnout aktuální průměrný příjem. Což má své kouzlo proti dnes běžné situaci, kdy starší lidé prodají svůj dům nebo velký byt, dostávajíce za něj sice zaplaceno, ale musejíce z této částky dát značnou  část za nákup nového bydlení. Které navíc bývá méně komfortní než to dosavadní. Navíc se musejí stěhovat, často do jiné obce či města. Reverzní hypotéka je trochu jako ta americká (neúčelový úvěr krytý zástavou nemovitosti, např. na auto) – předchozí hypotéku nutně nepotřebujete, co potřebujete, je vlastnictví nezastavené nemovitosti.

V Evropě na něco takového ještě nenarazíte. Nové je to i za oceánem. Reverzní hypotéky tam mají sotva desetiletou historii a dosavadní počty obchodů jsou stále v řádu tisíců ročně, což je vzhledem k velikosti amerického trhu zanedbatelný počet. Budoucnost tohoto produktu je ovšem veliká. I v Evropě. Já jej ve skutečnosti asi nebudu potřebovat, místo toho si budu tou dobou dělat řidičák na autobus, abychom mohli cestovat se všemi vnoučaty po světě, ale bude mnoho takových, kteří po té možnosti rádi sáhnou. Podle National Reverse Mortgage Lenders Association , je v USA min. věk vlastníka pro uzavření reverzní hypotéky 62 let, tyto příjmy tam nejsou zdaněny. Výše renty závisí především na dvou faktorech: na věku klienta (popř. u manželů mladšího z manželů) a ceně jím vlastněné nemovitosti, čím vyšší věk a cena nemovitosti, tím vyšší renta. Obvykle se přijímají domy postavené po roce 1976, s výjimkou New Yorku banky odmítají družstvení byty. Nemusí se jednat o pravidelnou rentu, klient si může zvolit i jednorázovou výplatu (a nadále v domě bydlet), odloženou platbu, kterou banka po dobu odkladu dále úročí nebo kombinaci výše uvedeného. Na příjmy nebo zdravotní stav klienta nejsou pochopitelně kladeny žádné nároky. Reverzní hypotéku lze použít i na splacení dosud nesplacené hypotéky.

Je-li reverzní hypotéka velmi výhodná pro klienta i banku, kdo tedy platí účet? No samozřejmě, jsou to dědicové. Zatím se po umoření dědka či báby mohli vesele porvat o tučné dědictví, s reverzní hypotékou budou dědit ošacení, nábytek a možná knihy nebo ojeté auto. Zatím je ještě brzy, splacených hypoték je u nás zatím jako šafránu, ale počkejte za deset let, reklama na reverzní hypotéky bude poskakovat i na webu Respektu. Mnoho lidí, kteří se dnes vykašlali na výchovu nebo dokonce samotné plození dětí, k stáru zjistí, že ze státního důchodu nevyjdou, ani když se stanou nedobrovolnými vegetariány a odřeknou si i teplou vodu. Pak to nebude otázka volby, ale nutnost. A o to větší business. Běda těm, kdo kolem roku 2030 nebudou moci nabídnout svou nemovitost. Ψ