Reklama
 
Blog | Pavel Sikora

Faktura č. 2009

Bude mrznout, z oblohy bude padat nepovedené rozmoklé cukroví, namrzat bude až na ledové zemi. Lidé budou zuřivě slavit, nebude přitom co. Připravte svá prasátka na nejhorší. Přijde účet. Za všechny předchozí promrhané roky. Za všechny ty stamiliardy daní nalitých do nejdražších dálnic světa a jiných kanálů. Nereformovalo-li se dosud, teď už se teprve nic rozumného dít nebude. Byli-li dosud populisté úspěšní, budou ještě úspěšnější. Rozlučte se s pětiprocentní nezaměstnaností. Rozlučte se s úspěchem montoven, na které sázely všechny předchozí vlády. Už nyní hlásí evropská poptávka po autech třetinový meziroční pokles, co teprve v průběhu příštího roku! Ostatně, ČR se pyšní celosvětově nejvyšší výrobou aut na hlavu.

Třetina zahraničního obchodu s Německem nám vyrazí dech a 85 % vývozu v rámci Evropského svazu nás dostane do kómatu. Podstatná část tohoto byznysu se v průběhu příštího roku vypaří jak pára nad hrncem. Ani sebeslabší koruna, ani záporná diskontní sazba s tím nic nesvedou. Ostatně, reálné komerční sazby už hezkých pár měsíců signály ústřední banky úspěšně ignorují – a rostou, ačkoliv inflace nyní skutečně začala prudce klesat. Menšinová vláda rozhádané koalice moc politické stability nepřidá. Přijde Vám to příliš gloomy?

Ale co Vás nemá, bude to ve skutečnosti ještě daleko horší, už nyní prachmizerné ceny akcií se v prvních týdech nového roku budou ještě převalovat odnikud nikam, ale během února se začnou objevovat první auditované firemní výsledky. Nebude to žádná sláva, kdo jen trochu mohl, lakoval až dosud svá čísla co nejrůžověji. Závěr prvního čtvrtletí bude na akciových trzích hodně drsný, budou zoufale prodávat i ti, kdo dosud úspěšně drží pokrové tváře a zuby skřípají jen, když je nikdo neslyší. Zbankrotuje další sada bank, vlády evropských zemí, které kolem sebe nejštědřeji házely státními zárukami za vklady, se dostanou do vážných potíží, nejhůře postižené země patrně nebudou schopny dostát svým závazkům.

Za dalšího dramatického vzestupu nezaměstnanosti a propadu HDP napadnou zoufalé vlády nezávislost ústředních bank a pokusí se získat chybějící prostředky masivními emisemi oběživa. Tyto kroky nevyhnutelně povedou k postupnému rozpadu eurozóny a k návratu některých národních měn, bohužel v hyperinflační podobě. Podobně jako za Výmarské republiky se objeví soukromé měny, které budou kryty reálnými aktivy (např. uhlím nebo energií obecně), narozdíl od státní měny budou ochotně přijímány.

Reklama

Česká koruna nás nespasí, budeme sice ušetření srdceryvných tahanic o umírající euro, ale hospodářská závislost na obchodu s Evropským svazem nás stáhne dolů společně s ním. Vláda bude zestátňovat klíčové finanční instituce – nebude ale mít za ně čím zaplatit. Ani o emisi státních dluhopisů nebudou mít investoři zájem. Vláda tedy buď prostě natiskne inflační peníze, nebo použije hrubou sílu a nezaplatí (popř. zaplatí někými bezcennými poukázkami) – se všemi důsledky pro mezinárodní obchod.

Ale nebude vše jen černé – třeba výrobcům rychloobrátkového zboží se bude dařit docela dobře. Jíst a pít se nepřestane, kouřit se bude možná ještě o poznání víc než dnes. Pokud se Vám podaří nepřijít o práci, také na tom neproděláte, spotřebitelské ceny jiného než rychloobrátkového zboží klesnou na dosud nevídané úrovně. Ceny nemovitostí také půjdou výrazně dolů – "jen" bude téměř nemožné získat novou hypotéku. Vyhrocená politická situace velmi pravděpodobně povede k předčasným volbám – v nichž bude i KSČ(M) patřit k těm méně radikálním – a méně úspěšným. Inu, šťastný a veselý nový rok ;.) Ψ