Reklama
 
Blog | Pavel Sikora

Srdce jako kníže Rohan

Seděli jsme tenkrát s kolegyní, která byla ještě mladší než bylo mých 20 něco málo, v prostorách centrální pokladny KB, které si tehdy pronajímala mladá ČNB, která ještě neměla vlastní provozní prostory. Obrněné Transportéry (VW) G4 byly tehdy pojištěné na 10 milionů, a tak těch padesát 50 milionů, které jsme si vybírali pro trezor naší banky se muselo vézt do Karlína napětkrát. Převzali jsme si 50 milionů, 10 milionů jsme zabalili do obalu, zapečetili plastovou pečetí a nechali si podepsat předávací protokol od agentury. Pro ČNB bylo vše skončeno a nechali nás sedět v přejímací místnosti, z níž jsme mohli kdykoliv odejít, nepřístupná byla jen zvenku. Grupáci převzali zásilku a my dva zůstali sedět sami se čtyřiceti miliony (v dnešních cenách cca dvojnásobek) na stole. Žádné bankovky z tiskárny cenin, obyčejné peníze z oběhu. Říkali jsme si, že 20:20 by bylo docela slušné dělení.

Srdce jako kníže Rohan 

Měsíc je jak Zlatá bulla sicilská.
Stvrzuje, že kdo chce, ten se dopíská.
Pod lampou jen krátce, v přítmí dlouze zas…
Otevře ti kobera a můžeš mezi nás.

Moje teta, tvoje teta, parole…
Dvaatřicet karet křepčí na stole.
Měsíc svítí sám a chleba nežere.
Ty to ale koukej trefit, frajere.
Protože
Dnes je valcha u starýho Růžičky.
Dej si prachy do pořádný ruličky.
Co je na tom, že to není
extra nóbl byt? Srdce jako kníže Rohan musíš mít.

Reklama

Ať jsi přes den docent nebo tunelář,
herold svatý pravdy nebo jinej lhář,
tady na to každej kašle zvysoka.
Pravda je jen jedna. Slova proroka
říkaj, že
Když je valcha u starýho Růžičky,
budou vcelku na nic všechny řečičky.
Buďto trefa, nebo kufr.
Smůla, nebo šnit.
Jen to srdce jako Rohan musíš mít.

Kdo se bojí, má jen hnědý kaliko.
Možná občas nebudeš mít na mlíko,
jistě ale poznáš, co jsi vlastně zač.
Svět nepatřil nikomu kdo nebyl hráč.
A proto
ať je valcha u starýho Růžičky,
nebo pouť až k tváři Boží rodičky,
ať je válka, červen, mlha,
bouřka nebo klid,
srdce jako kníže Rohan musíš mít.

Dnes je valcha u starýho Růžičky
když jsi malej, tak si stoupni na špičky.
Malej nebo nachlapenej,
Cikán, Brňák, Žid –
Srdce jako kníže Rohan musíš mít.

(text Michal Horáček, zpívá Richard Müller)

Ale protože jsme byli v tomto ohledu suchaři, zmohli jsme se jen na to, že jsme si vyzkoušeli, kolik milionů by se fyzicky vešlo do mého kufříku – a zase jsme ty pečlivě napočítané balíčky vrátili zpátky na stůl. Hromada peněz na stole se každou otočkou posádky G4 ztenčila o deset milionů a nakonec z našeho zločinu nebylo nic.

Později jsem mohli loupit ještě daleko elegantněji a ve větším. V pozici manažírka oddělení, kterým protékala většina finančních toků banky jsem měl v ruce všechna esa: s jediným spolupachatelem z řad mých podřízených jsem mohl fakticky disponovat celou likviditou banky. Navíc jsem věděl o intraday limitech u zahraničních korespondentů, které bychom mohli přečerpat do minusu na našich nostro účtech. A aby toho nebylo málo, vládl jsem i kontrole těchto účtů a přeúčtovávání otevřených položek, takže kdybych si pořídit nějaký ten dolarový účet v Brazílii, mohl bych se klidně oficiálně hodit marod a zcela realisticky mám za to, že by mohlo trvat tak tři týdny, než by někdo vůbec začal tušit, že došlo ke kolosální defraudaci. V té době už bychom dávno měli nové identity a mladému donu Pablu by se tvář po plastické operaci už hezky hojila.

Jenže jsem suchar, manažírek a poctivec k tomu. A tak mám teď na stará kolena tak leda několikamilionovou hypotéku na dům, kterému dnes odešla domácí vodárna a ve kterém mořím dřevomorku. To pan František Procházka má srdce odvážné jako kníže Rohan. 560 milionů korun, s tím se dá žít. Zjevně to není žádný blb. Blb si vezme plastovou pistolku a vyrazí vyloupit nějakou podokresní pobočku Spořitelny, přičemž punčochu si na hlavu nasazuje pokud možno až před kamerou u vchodu, takže zanechá policii sto a jeden záběr své tváře. Pokud ho pokladní přímo na místě neutluče šanonem, odnese si svých padesát tisíc a má na krku loupežné přepadení. Pan Procházka nikoho nepřepadnul, "jen" loupil a víc než 12 let mu za to nehrozí. Níkoho fyzicky neohrožoval, nikomu neublížil, "jen" prostě odjel s těmi 560 miliony v autě. Které pak čestně nechal stát na jiném místě v Praze.

Tady čtu, že okradená společnost má kapitál bratru 60 mio. A tak mě napadá, kde vezme zbývajících 500 milionů? Holandská maminka z Paasheuvelwegu zaplatí? A jak dlouho bude česká dcerunka ty peníze vydělávat a dividendami splácet? To je přece na regulérní bankrot. Jak my se zapotili s tou první emisí dluhopisů na stejnou částku. A to máme základní kapitál o dva řády větší. Jistěže jsou bezpečností agentury pojištěny i na zpronevěru, ale tohle je takový kyx a tak zásadní selhání všech bezpečnostních mechanismů, že, ač neznaje detaily jejich pojistné smlouvy, si troufám silně pochybovat, že by za to mohli dostat z pojišťovny jedinou korunu.

Rohanovský kruh se uzavírá, panem Horáčkem založená sázková kancelář Fortuna už vypsala kurs na dopadení pana Procházky  přeceňujíc přitom poněkud Policii ČR. Co tipuje laskavý čtenář? Pozor, jako každá kursová sázka je i tato časově omezena, a to v tomto případě koncem tohoto roku. Hned zítra si na něj půjdu vsadit. Ostatně on jistě udělá totéž, byl by sucharem, kdyby si na sebe nevsadil. V mých očích je to frajeřina a tvrdý direkt všem, kdo měli na starosti bezpečnost v oné bezpečnostní (sic!) agentuře. Tolik peněz vůbec jediné auto nesmělo vézt, stejně tak nesmělo opustit objekt auto bez alespoň dvoučlenné posádky. A tak dále a tak dále. Být takový bordel v nějaké jaderné elektrárně, už by nám tu zářil druhý Černobyl. Ukradené peníze nepatřily agentuře, ale jejím klientům. A jsem docela zvědav, z čeho jim je okradená agentura vrátí. Že by už nastal čas odvolat takového exministra vnitra Sachra z dozorčí rady? A pokud byl pan Procházka bílým koněm, pak je to opravdu strašidelné a banánové republiky hadr. Nezbývá než věřit, že se jednalo o elegantní akci lupiče individualisty. Ψ