Reklama
 
Blog | Pavel Sikora

Wir müssen zusammenhalten

Jak se mohly v tak civilizovaných zemích s dlouholetou demokratickou tradicí, jakými beze sporu byly Německo nebo Československo, dostat k moci tak šílené a ve své podstatě primitivní diktatury, jakými byly nacionální socialismus a komunismus? Co by se stalo, kdyby se Němci postavili za své Židy nebo Čechoslováci za své Němce a Maďary?

Als die Nazis die Kommunisten holten, habe ich geschwiegen, ich war ja kein Kommunist. Als sie die Gewerkschafter holten, habe ich geschwiegen, ich war ja kein Gewerkschafter. Als sie die Sozialisten einsperrten, habe ich geschwiegen, ich war ja kein Sozialist. Als sie die Juden einsperrten, habe ich geschwiegen, ich war ja kein Jude. Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte. (Martin Niemöller)

Příběh Martina Niemöllera je velmi příznačný. Tento nositel železného kříže z první světové války, který se po válce stal protestantským knězem, věřil Hitlerovi, že vyvede Německo z výmarské potupy. Chtěl mu věřit, že… zbaví zem agresivních komunistů, odborářů a sociálních demokratů. A katolíků. A Židů. Že zajistí pořádek a prosperitu. Neviděl, neslyšel a nekonal tedy tehdy, kdy to vše dělat měl. Když nakonec udeřilo nacistické kladivo i protestanty, nenašel se nikdo, kdo by vystoupil na jeho obranu. Niemöller měl štěstí, zatkli ho sice už v létě 37 a od roku 38 do dubna 45 jej věznili nejprve v Sachsenhausenu a později v Dachau. Ale přežil. Miliony dalších takové štěstí neměly.

Sotva skončilo ve střední Evropě jedno politické šílenství, už vypuklo další. Komunisté se chystali neduživé poválečné demokracii v Československu konečně zakroutit krkem. Nejprve si vzali na paškál Němce (na Slovensku pak Maďary). Národ získal jedinečnou zkušenost, Masaryk se patrně vyjádřoval nepřesně, když říkával "nebát se a nekrást". Krást se může. A vůbec to nebolí. Mnozí čeští podnikatelé tehdy tleskali komunistům, radujíce se, že se zbavili německé konkurence. Ovšem radost byla nemístná, vzápětí došlo i na část z nich, začalo se šmahem znárodňovat. I radovali se drobní podnikatelé a živnostníci, že je komunisté tak hezky zbavili jejich silnějších konkurentů. Podobně jako Hitler, neměli ani komunisté nejprve na oko nic proti církvi…

Reklama

Jak to všechno dopadlo, víme. Poučíme se z toho? Nebo necháme nějakého dalšího diktátora, aby se postavil do čela lůzy a udělal nám tady "pořádek"? Ano, téměř všichni čeští Židé (a Cikáni!) byli vyvražděni, nebo se jim podařilo uprchnout, téměř všichni čeští Němci byli vyhnáni. Ale i dnes tu máme Cikány, byť původem ze Slovenska, místo Němců třeba Vietnamce. Budeme mlčet, když jim grázlové zapalují domy, bijí je, a dokonce zabíjejí?

Budeme mlčet, až dojde na další menšiny jako jsou "boháči" nebo naopak bezdomovci nebo třeba jehovisté? Kdyby se svého času Němci postavili za své komunisty, Židy, katolíky nebo "nevyléčitelně nemocné", nikdy by si je Dělnická strana nepodrobila. Kdyby se generace našich dědů a báb postavila za české Němce, nikdy by si nás nepodrobili komunisté. Nepěkná hospodářská krize není vůbec za námi, ale ve skutečnosti je stále přede dveřmi, v následujících několika letech se ukáže, co je v nás. Bylo by smutné ex post znovu suše konstatovat, že když si přišli pro nás, nebyl už nikdo, kdo by se postavil na naši obranu. Ψ