Reklama
 
Blog | Pavel Sikora

Zakázaná věda

Upozornil mě na to Jirka Němčík, který chtěl znát můj názor. Poslal mi link na přednášku Andrease Clause s českými titulky. Přetrpěl jsem tu prudce vtipnou přednášku - a nestačil jsem se divit. Jirkovi jsem to v odpovědi ztrhal a tím jsem to měl za odbyté. Jenže on měl pravdu, Clausovy fantasmagorie se těší veliké oblibě, nedávno si nad nimi spokojeně bručel pod vousy i pan Marek. Inu, vrána vráně oči nevyklove. A protože je odkazů na Clause najednou plný český web, rozhodl jsem se svůj komentář přičísnout a publikovat.

O "fyzické ekonomii" jsem ještě neslyšel. Jakýsi prapodivný ekonomický materialismus. Ten chlapík mj. zcela ignoruje, že vedle zboží ("hmotných výrobků") existují i služby ("výrobky nehmotné"). A to zdaleka nejsou jen služby finanční; ani ty ostatně zdaleka nejsou tak zbytné, jak se pan Claus snaží svým posluchačům namluvit, bez zlotřilých pojišťoven by dost dobře nemohla fungovat ani doprava – kdo by si troufnul létat s nepojištěným letadlem, plout (většina jeho oblíbených hmotných výrobků se přepravuje právě loďmi) a za volantem by jeden neustále trnul, protože jakákoliv dopravní nehoda by znamenala soud s viníkem, který by měl velmi nejistý konec… Tyhle věci typicky nechápali rudí, jak může být společensky užitečný třeba spisovatel (viz např. G.N. Trojepoľskij a jeho Bílý Bim, černé ucho), když "nic nedělá". Právě službám ve skutečnosti patří budoucnost, průmysl se ve vyspělých zemích stává stejně okrajovou záležitostí, jakou je i u nás už dávno zemědělství – kéž by to tak už jednou konečně pochopili čeští političtí mastodonti!

Je příznačné, že rudý ďábel Marx také nebyl schopen pochopit význam obchodu, poněkud dětinsky jej zajímala jen a jen výroba.  Podle toho to taky v marx-leninských státech vypadalo, i když už se podařilo něco vyrobit, nedalo se to sehnat. Nebylo si čím utřít zadek, ale vítězili jsme ve výrobě ingotů a H2SO4 na hlavu.

Celý Clausův proslov je děsný slepenec totálních nesmyslů (jen namátkou: "Když se člověk zabývá fyzickou ekonomií, dospěje jednou k zjištění, že co se týká tématu mobility a individuální dopravy – to, co řeknu, vás udiví – od vynalezení auta neexistuje žádný vědecko-technický pokrok." nebo "…od vynalezení auta stoupá spotřeba energie k přepravě osoby z bodu A do bodu B permanentně. Takže žádná produktivita.") a zmatených náznaků pravdy (např. ohledně fiat money). Ovšem jádro pudla mu zcela uniká, nejde o "zlé" a konzumní importující USA a "hodné" pracovité exportující Němce (hezky hitlerovsky "příslušníky jednoho KMENE D-A-CH" (a teď nevím jestli myslel třeba i ty Švýcary kolem Ženevského jezera…?) či Číňany. Jde o konflikt mezi stále hamižnějším státem a jeho oběťmi. To je zcela obdobné v Německu i v USA; jakkoliv americký dluh je někde jinde – ale takové megazadlužení není americká specialita – brutálně je zadlužena i taková V. Británie a pokud jde o Japonsko, pravé jméno jeho chronické stagnace se jmenuje fianční černá díra: Japonsko už má takový dluh, že fakticky není schopno jej splácet, i kdyby se hodně snažilo, zatím se mu daří dluh otáčet (tj. místo st. dluhopisů, které dosáhnou splatnosti vyemitovat další ve stejném objemu, tj. jde o ryzí vytloukání klínu klínem).

Reklama

O žádné spiknutí nejde, jde o setkání dnešního politicko-ekonomického systému se svými hranicemi. Jak je možné, že parlament do aleluja schvaluje deficitní rozpočty? Jak je možné, že vláda s mandátem na (ideálně, Topolánkova neměla to štěstí) 4 roky, emituje třeba 50-leté dluhopisy? Jakým právem vlastně ti tajtrlíci z Malé Strany okrádají naše děti?!

Ceny komodit, že neustále rostou? Další Clausův blábol: mrkněte třeba na rýži. Dlouhodobě rostou ceny komodit jen kvůli inflaci, protože se jejich cena vyjadřuje ve fiat money, které se znehodnocují.

Pan Claus má pro velevážené árijské posluchače z jednoho kmene i protižidovský výklad vlajky Evropského svazu, to je docela síla…

A ovšem, nelze opomenou ani potravinovou soběstačnost na pár metrech čtverečních, sbohem dělbo práce, sbohem specializace, ať žije neolit!

A jistě, (německý, jaký taky jiný: NÁROD, STÁT, hurá, ať zhynou zlí spojenci-okupanti!) guru doporučuje své knihy a dvd. Ať žije guru!

Ještě čerstvé květiny na hrob mučedníka Hesse, vyčůrat a spát. Ψ