Reklama
 
Blog | Pavel Sikora

Pátek třináctého

Laskavý čtenář jistě dobře ví, jaké je dnes datum, byť mu to jiné dny bývá šuma fuk. Dnešek je již druhým pátkem 13. v tomto roce. Podle aktuálního průzkumu téměř 70 % Čechů věří alespoň na některé pověry. Pátek 13. se přitom řadí mezi 3 nejobávanější smůlonoše - hned za černou kočku přes cestu (chudáci kočky) a za rozbité zrcadlo. V americké Philadelphii vznikl klub, který se jmenuje - jak jinak - Friday 13th. Jeho členové se scházejí výhradně pátek třináctého a dávají svým chováním všem pověrám na frak. Rozbíjejí zrcadla, vypouštějí ve velkém černé kočky a podobně. Prostě si z pátku třináctého dělají legraci, dělají dobře?

V hotelích chybívají pokoje č. 13, někde byste marně hledali i 13. patro. Závodníci formule 1 třináctku pro jistotu úplně zrušili. Některá americká města nemají třináctou ulici nebo avenue, jinde zase chybějí čísla popisná – samozřejmě se jedná o třináctky. Existuje regulérní fobie z tohoto čísla, která se zove triskaidekafobie a trpí jí stovky lidí.

Existují i jiné číselné fobie – víte např. proč typové číslo Nokie nikdy neobsahuje čtyřku? V Číně, Koreji i Japonsku existuje tzv. tetrafobie, strach ze čtyřky, kteréžto číslo tam zní podobně jako "smrt". Projevy jsou podobné: "chybějí" patra, čísla domů, pokojů atp. Pošetilí Asiaté? V Itálii je dodnes živá fobie ze sedmnáctky, která je doslova římsko-číselného původu. Římskými číslicemi se totiž 17 píše jako XVII, což lze přeskládat na VIXI, tedy latinsky "žil jsem", z čehož logicky plyne, že "jsem mrtev".

Strach z pátku třináctého ovšem není "pouhá" fobie z 6. prvočísla, je to fobie na druhou. V pátek údajně nabídla Eva Adamovi jablko a v týž den v týdnu došlo ještě asi ke 268 tragickým biblickým událostem. Tento speciální případ triskaidekafobie se označuje jako paraskavedekatriafobie. Leckdo tvrdí, že v pátek třináctého je více dopravních nehod, zranění a více lidí, kteří skončí v nemocnicích. Jisté je jen to, že při poslední večeři Páně bylo 13 lidí, Ježíš a jeho dvanáct učedníků, z nichž Jidáš jej udal veleradě. Ježíš pak byl ukřižován v pátek, prý 13. V pátek 13. 10. 1307 spustil fr. král Filip IV. masakr templářů. Jaká je suchá řeč čísel?

Reklama

Statistiky největší české pojišťovny (ČP) hovoří jasnou řečí – pátky 13. nejsou z hlediska počtu škod ani průměrné, jsou to dokonce zcela podprůměrné dny v roce. Například loňského 13. června v pátek bylo ČP hlášeno 393 úrazů, loňský denní průměr byl přitom cca 500. Pokud jde o dopravní nehody, jel dnes GLUM do práce vlakem a skutečně, v pátek 13. bývá i dopravních nehod, škod na majetku a škod odpovědnostních podprůměrně. Denní průměr dopravních nehod je 684, letos v pátek 13. února jich bylo 639 a jediný loňský pátek 13. 6. dokonce pouze 610.

Pověrám zjevně věří i zloději a loupežníci: průměrný počet případů krádeží je 58 denně, letos 13. 2. jich bylo 51, loni v červnu pouze 29. Jediným druhem škody, která se vyskytuje v pátek 13. nadprůměrně, jsou škody způsobené vodovody: vytopené domácnosti, prasklé vodovodní roury atp. Proč? Moc bych za to nedal, že v tom budou mít packy černé kočky.

Nejčernější dny v roce nesouvisí s magickými pátky třináctého, ale se zcela makatelnými živelnými pohromami. Nejvíce škod – 18.788 registrovala ČP v loňském roce 1. března pod krycím jménem Emma. Pokud ovšem očistíme statistiku o kalamity, pak mezi tři nejkritičtější data z pohledu klientů ČP za patřily poslední tři roky 25. červen, 8. srpen a 20. březen, který už máme za dveřmi. Naopak nejklidnějšími v uplynulých třech letech byly pravidelně dny vánočních svátků, 28. říjen a 5. červenec.

A teď si to, slovutní astrologové, přeberte, já si jdu zlomit nohu. Ψ